Marinas trädgårdskalender

Sittplatser i trädgården

I trädgården får det gärna finnas många sittplatser. Just nu i maj när äppelträd och körsbär står i full blom sitter jag gärna och njuter mitt kaffe i skuggan under äppelblommorna. Då är det bra att ha lätta stolar och ett bord som du lätt flyttar dit du själv vill njuta av ditt kaffe eller te.

En varm höstdag kanske du hellre väljer att sitta under hästkastanjen. Då kan det se ut så här!

Vårvinter=mars

Mars månad är en bra månad för beskärning av träd och buskar. I mars kan temperaturen variera kraftigt. Varma dagar och kalla nätter förekommer ofta den tiden på året. I mars sover ännu de flesta träd och buskar. Då är det en bra tidpunkt för att beskära äppelträd och många buskar. På våren är luftfuktigheten inte så hög vilket betyder att såren som uppstår vid beskärning torkar snabbt. Detta är en bra tid för träd att läka sina sår och vi undviker att svamp och sjukdomar uppstår. Då marken tinar upp och trädet vaknar kan trädet och busken skjuta nya friska skott. Vi får ett välmående och fint träd eller buske.

I mars fick jag möjligheten att igen åka till södra Frankrike för att beskära olivträd. Mars månad är även där tiden för olivträdsbeskärning. Olivträd kan bli väldigt gamla, flera hundra år. Varje olivträd är unikt. De kan vara höga, låga, klena och väldigt knotiga. Vid beskärning strävar vi till att få luft in i kronan, få trädet lägre för att lättare kunna skörda oliverna. På gården finns även paradträd. Då gäller det att skapa en fin form på trädet, men även att producera mycket oliver.

Men nu har vi landat i Finland igen och här är det äppelträd vi jobbar med. Här gäller samma regel, att få luft in i kronan och hålla grenarna på en sådan höjd att de är lätt att plocka äppel och framför allt att skapa ett vackert träd!

Paradträd i trädgården
Så såg trädet ut före beskärning
Terrasser med oliv träd i Provence Frankrike

Tid för drömmar

Vi har just passerat vintersolstånd och dagarna börjar sakta men säkert ljusna. Nu är en bra tid för planering och drömmar. Plocka fram foton från sommaren eller gå ut i trädgården. Ta fram papper och penna. Börja skissa upp trädgården. Vad växer där förut? Träd som inte går att flytta eller som du vill behålla. Rita upp alla byggnader. Vad vill du se från ditt fönster när du dricker ditt morgonkaffe. Var lyser solen längst på sommaren eller var ligger en plats för skugga och lä. När du skissat upp din rabatt i trädgården letar du fram en bok med perenner. Där kan man lätt finna växter för soliga lägen eller skuggiga lägen. Sedan är det bara att välja vilken färg du gillar på dina blommor. Välj gärna blommor som blommar olika tider på sommaren, så kan du njuta hela säsongen av din blomsterrabatt.

Skiss för trädgård

November mörkret

November är årets mörkaste månad. Kanske dags att varva ner och ta det lugnt. Skönt att stiga upp tända eld på lampan och gå ner och tända en brasa i spisen. Känna värmen sprida sig i rummet från spisen och känna doften från kaffe som puttrar i kaffekokaren. Nästa vecka lovar väderleksrapporten minus grader både dag och natt. Nu börjar det vara slut på grävande i trädgården. Marken fryser och växterna har vissnat ner för att klara vinter och snö. Trädgårdsmästaren får också varva ner och fundera på sommaren som gick och börja planera för nästa år. Nu är den bästa tiden för planering och drömmar.

Frostig november morgon

Insekthotell öppnar lagom till vappen!

Bjud in dina pollinerare till trädgården. I morgon är det 30 april och temperaturen börjar småningom kännas som sommar. Genom att sätta upp ett insekthotell i din trädgård hjälper du nyttiga pollinerare så som bin, humlor och fjärilar att hitta ett hem. Humlor är viktiga, de hjälper till att förbättra skörden av bär och frukt i trädgården. Många insekters naturliga livsmiljö har försvunnit. Med ett insekthotell kan du hjälpa dem hitta en boplats. Du kan använda kottar, gammal vassa, träpinnar eller stubbar som du borrar hål i som material. Sätt gärna ett nät över så kommer inte fåglarna så lätt åt det. Placera insekthotellet gärna så att morgonsolen kommer åt det, ca 1m över marken. Helst på en plats där det finns fruktträd och andra blommande växter. Bra växter för att locka pollinerare är tex lavendel, jätte verbena, röd rudbeckia, isop, stjärnflocka, kantnepeta, kärleksört eller kungsmynta.

En humla som samlat massor pollen på stjärnflocka

Blåmesar och fågelkvitter

Just nu sjuder det av liv i trädgården. Stararna har återvänt för att häcka. Plogar av tranor flyger förbi. Småfåglarna flyger ut och in i holkarna, söker febrilt efter gräs, kvistar och material till sina bon. De första fjärilarna har vaknat och fladdrar omkring letande efter någon nunneört för att hitta lite nektar. Småfåglar i trädgården hjälper till att hålla balans i trädgården. De äter en massa små kryp. De hjälper oss att få friska goda frukter på våra fruktträd. Kom ihåg att sätta upp många holkar så får ni glädje av fågelsång och en bra balans i trädgården.

Blåmesen har hittat sin holk

Helleborus niger ”julros”

Julrosen hör till de växter som vaknar tidigt på våren. Hela vintern ligger de små knopparna under snön och väntar på vårsolen. Då snön smält slår de vita vackra blommorna ut. Det är något speciellt med de första vårblommorna. Efter en lång vinter börjar allt spira igen. Nu har vi april och när värmen kommer får vi njuta av fler och fler blommor och växter som vaknar till liv. Om du fick en julros till julen kan du gräva ner den i trädgården när marken tinat och temperaturen håller sig på plus sidan. Då får du njuta många år av din julros. Har du hjortar och harar i trädgården kan det löna sig att skydda den med nät. Det finns nämligen de som gillar att äta den också.

Julros ”Helleborus niger”

Mars månad är snart slut!

Beskärning av äppelträd börjar vara på slutrakan. Igår fick vi alla ändra våra klockor till sommartid igen. Undrar hur länge vi ska hålla på med den idén. Men sommartid betyder också att vi börjar ha rätt varma temperaturer ute. Träden och buskarna börjar vakna till liv. Saven börjar stiga i äppelträden när temperaturen stiger och det betyder att vi bara kan beskära några dagar till denna vår. Nästa gång kan vi beskära äppelträden i JAS (juli, augusti, september) Då är det även en bra tid att ta bort vattenskott. Ett bra tecken på att våren är här är också att staren anlänt.

Staren anländer i slutet på mars. Då är äppelträdet en bra plats att sitta i. Kom också ihåg att sätta upp holkar till fåglarna.

Hej våren är här!

Vårvintern är en bra tid att beskära äppelträden. För att äppelträdet ska växa upp till ett starkt och stort äppelträd behöver det beskäras redan de första åren. Med beskärning blir grenarna starka så att de kan bära upp frukten. På ett äldre träd behöver vi ta bort skadade grenar och grenar som korsar och skavar på varandra. Har vi ett gammalt äppelträd som länge stått obeskuret bör vi vara försiktiga och bara beskära lite varje år i flera års tid. Detta för att inte stressa trädet.

Det här äppelträdet planterades förra sommaren. Här behöver grenarna kortas av för att bli starka.