Insekter i trädgården hjälper till med pollineringen
Permakultur handlar om hållbar odling. Dess tre principer är:
- Omsorg om jorden
- Omsorg om människor
- Rättvis fördelning
I trädgården kan vi använda oss av Permakulturdesign:
- Vi kan ta den vilda naturen som inspiration.
- I naturen finns aldrig någon bar jord och i naturen är kretsloppet slutet. Dött organiskt material bryts ner och blir näringsrik jord.
- Vi kan efterlikna naturen och plantera fruktträd, bärbuskar, perenner och örter tillsammans som i skogen.
- Genom täckodling blir det inte så mycket ogräsrensning och vi behöver inte vattna lika mycket.
- Genom att använda en bredgrep kan vi lufta odlingsbädden så stör vi inte jordens naturliga hjälpredor, daggmaskar och mikroorganismer.
Var ska man då börja om man vill använda Permakulturdesign i sin trädgård?
Vi börjar med att lära känna trädgården. Detta får ta lång tid, du bestämmer själv.
- Rita en karta på din gård. Rita in alla byggnader och sätt även ut alla träd och buskar som du inte vill flytta på.
- Sol och skugga
- Ta reda på hur solen vandrar över din trädgård en vacker sommardag. Anteckna var det är sol och var det är skugga olika tider på dygnet. Detta kan variera mycket under olika årstider.
- Vindar
- Varifrån blåser det ofta i din trädgård. Var finns det lä? Vilken vind är besvärligast?
- Vägar och stigar
- Fundera hur du rör dig i din trädgård. Var är det skönt att dricka sitt eftermiddagskaffe? Vilken väg tar du till postlådan, sopkärlet eller komposten?
- Fundera också vad som finns runt din trädgård. Har du grannar nära? en bilväg? eller en lummig skog?
- Vatten
- Finns det vatten på din tomt? Kan du samla in vatten från hustak eller på något annat sätt?
- Höjdskillnader
- Bor du på en kulle eller är tomten platt som en åker?
Okej! Nu har vi redan en bra grund att börja ifrån😊
Vi kan dela in gården i Zoner för att veta var vi placerar vad:
Då delar vi gården i :
- Zon 0 är huset där vi bor.
- Zon 1 är områden vi rör oss på dagligen då vi far på jobb, söker posten, tömmer sopor och kompost. Här finns köksträdgården med örter och kryddväxter. Lekplatsen för barnen och kanske ett växthus. Områden vi rör oss mycket på.
- Zon 2 Områden du inte besöker dagligen. Här finns fruktträd, vinbärsbuskar, potatisland, rabarber och kanske sparris. Om du har höns ligger deras sommarinhägnad här eller i kanten till zon 1
- Zon 3 ligger längre bort i trädgården. Det kan vara en blomsteräng. Har du djur så kan fåren beta här. Här växer också hasselbuskar och andra träd. Har du bikupor finns de också i zon 3. Här kan man också ha sin svampodling.
- Zon 4 här finns den riktiga skogen. Här plockar du blåbär, lingon andra vilda bär och svamp. Här fälls träd och blir till virke eller ved. Här tankar du också energi med härliga skogspromenader i skogens tystnad eller fågelkvitter.
- Zon 5 den sista zonen kallas vildmark. Ett orört levande ekosystem där naturen sköter sig själv.
En blomsteräng ligger i Zon 3
Skogsträdgård
Gillar du ätliga växter? Då kan du skapa en skogsträdgård i din trädgård. Du behöver inte äga en stor gård för att skapa en skogsträdgård. Det går lika bra också i en liten trädgård. En skogsträdgård består av ätliga växter i olika skikt. Vi kan tänka oss ett skogsbryn som förebild. Vi planterar olika nyttoväxter och fruktträd i olika skikt på samma plats. På detta sätt får vi en hög biologisk mångfald. Det gör att vi även får en bra skadedjursbalans så att bekämpning av ohyra inte ska behövas. Skogsträdgården kan bestå av sju skikt. På så sätt kan vi använda ljuset från solen på bästa sätt. Högst upp finns träden. Det kan vara päron, äppelträd eller något nöt träd. Det andra skiktet är lite lägre träd så som hasselnöt eller lägre fruktträd tex körsbär. Sedan kommer bärbuskar, hallon och buskblåbär. Längst ner kommer örter och rotfrukter. Det kan vara jordärtskocka, spansk körvel och vallört. Marken täcker vi med smultron, timjan, ramslök och tusensköna. Det sista skiktet består av klätterväxter. Bland ätliga klätterväxter hittar vi minikiwi, vinranka och fjärilsranka.
Har du en trädgård som består av en gräsmatta några äppelträd och bärbuskar kan du lätt börja forma en skogsträdgård. Du kan börja med en liten del av trädgården. Du kan bygga upp en rabatt runt ett äppelträd och en vinbärsbuske. Märk ut området på gräsmattan runt trädet och busken. Bästa tiden är på våren då gräset ännu är kort. Ta en grep och luckra jorden lätt. Du behöver inte vända den. Täck gräsmattan som du luckrat med kartong. Ovanpå kan du lägga gamla kvistar och löv, om du har stallgödsel eller kompost fyller du på med det. Sedan täcker du allt med träflis, halm eller löv. Sedan är det bara att vänta och låta naturen bryta ner materialet till en fin odlingsjord. Första året kan du plantera någon buske eller mindre träd. Men vänta till följande år eller år 2 tills du planterar örtskiktet.
Bok: Skogsträdgården, Philipp Weiss, Annevi Sjöberg